Micutul vorbaret: cum sa dezvolti vocabularul la copii?

Micutul vorbaret: cum sa dezvolti vocabularul la copii?

Niciodata nu este prea tarziu pentru a lucra la imbogatirea vocabularului copilului. Cu toate acestea, cu cat incepem mai devreme, cu atat vom obtine rezultate mai bune. Este important sa sprijinim dezvoltarea vorbirii copiilor inca din primele zile de viata, pentru ca cei mici nu numai ca incep sa vorbeasca mai repede, dar se pot exprima mai frumos si pot comunica mai bine cu lumea.

Micutul vorbaret: cum sa dezvolti vocabularul la copii? Mai presus de toate – ofera-i modele bune

Mediul care are cea mai mare influenta asupra dezvoltarii vorbirii unui copil este familia. Mama si tata sunt primul model fundamental de pronuntie si ei sunt cei pe care copilul va incerca initial sa-i imite. De aceea, parintii au cea mai mare responsabilitate pentru formarea corecta si armonioasa a vorbirii micutilor. Din fericire, acest lucru nu este atat de dificil pe cat poate parea initial. Trebuie doar sa nu uiti cateva sfaturi importante de zi cu zi si sa te bucuri de fiecare cuvant nou al copilului.

Cum sa dezvolti vorbirea la copii? Sprijinirea dezvoltarii vocabularului la bebelusi

Mai presus de toate, din primele zile de viata ale copilului si chiar inainte de nastere, este important sa vorbesti cu el. Trebuie sa folosesti un ton calm, incet si clar, avand in vedere ca micutul incepe sa invete o limba complet noua pentru el. Pentru un bebelus, vocea parintelui, in special a mamei, este cel mai frumos sunet. Metoda de a-i spune copilului despre tot ceea ce il inconjoara si despre ceea ce faci (de exemplu: Mami iti schimba scutecul ud, tati te pune in baie, Mihai merge la plimbare, acesta este caruciorul lui Mihai etc.) se numeste stimularea dezvoltarii limbajului prin comunicare.

In timpul activitatilor zilnice, inclusiv toaleta, ii descriem copilului mediul inconjurator, numim activitatile, obiectele si emotiile, oferindu-i astfel modele de limbaj corecte si imbogatindu-i vocabularul. Asadar, incearca sa vorbesti corect si sa eviti asa-numitul "limbaj copilaresc". Vorbeste cu micutul asa cum vrei sa vorbeasca el. Cu toate acestea, ai grija sa nu exagerezi. Evita monologurile, pune intrebari si asteapta putin pentru un raspuns, chiar daca cel mic nu poate vorbi inca. La urma urmei, intr-o zi te poate surprinde pozitiv si atunci cand vei arata de ex. spre un caine, intreband: „ce este asta?", vei auzi un „ham ham". De asemenea, evita sa-i raspunzi imediat copilului, da-i sansa de a se exprima. Totodata, sa nu uiti de contactul vizual extrem de important, care faciliteaza foarte mult comunicarea reciproca.

Ce altceva? Daca este posibil, bebelusul trebuie alaptat la san. In afara de multe alte aspecte pozitive, este, de asemenea, o forma naturala de prevenire a terapiei logopedice. Micutul invata sa respire si sa inghita corect, ceea ce poate preveni multe defecte de ocluzie si pronuntie. Nu uita sa introduci in dieta copilului alimente zdrobite la momentul potrivit, mai exact dupa a sasea luna de viata – este important sa treci treptat de la piure la alimente care necesita muscare si mestecare, deoarece acesta este un exercitiu vital pentru aparatul de vorbire.

Terciul si alte alimente, in afara de lapte, trebuie sa fie servite cu o lingurita in mod corect: lingurita cu alimentele trebuie sa fie introdusa in gura bebelusului in pozitie dreapta si sa fie scoasa in acelasi mod, fara a o apleca sau ridica. Micutul va invata in curand sa ia singur mancarea din lingurita cu ajutorul buzelor. Este important ca lingurita sa fie dura, dreapta si plata. Modul incorect de hranire poate provoca, de asemenea, malocluzie si defecte de pronuntie. Este mult mai usor pentru copil sa invete cuvinte noi daca le poate pronunta corect, de aceea trebuie sa ai grija de dezvoltarea sanatoasa a organelor responsabile de vorbirea micutului.

De asemenea, trebuie sa acorzi o atentie speciala auzului copilului. Daca exista vreun lucru care te ingrijoreaza, trebuie sa vorbesti imediat cu medicul pediatru, deoarece vorbirea nu poate fi stapanita fara un simt auditiv functional. In plus, asigura-te ca nasul micutului nu este infundat, astfel incat copilul sa poata respira liber prin el.

Canta-i copilului! Indiferent de melodii si daca tu crezi ca poti canta frumos sau urat. De obicei, bebelusii sunt foarte linistiti datorita cantecelor de leagan interpretate de mama sau de tata. In acelasi timp, copilul se obisnuieste cu limba si invata cuvinte noi. Acelasi lucru este valabil si in cazul lecturii. Poti incepe sa citesti si sa canti chiar si in timpul sarcinii.

Sa nu pui bebelusul in fata televizorului. Aceasta nu este inca varsta potrivita pentru a urmari desene animate sau alte programe. Televizorul poate afecta in mod negativ dezvoltarea vorbirii unui copil atat de mic. O activitate mult mai buna este sa va uitati impreuna pe carticele sau sa construiti un turn de cuburi.

Cum sa dezvolti vocabularul la copii?

Evita utilizarea excesiva a suzetelor, pentru ca este imposibil ca cel mic sa exerseze vorbirea cu gura mereu plina. Pe micutul care are un an incearca sa-l dezveti de acestea. Inlocuieste biberonul cu o cana (de preferinta cu cea clasica, deschisa sau, eventual, una cu pai) - este un exercitiu excelent pentru muschii gurii.

Odata ce copilul incepe sa vorbeasca, asculta-l cu atentie. Sa nu te descurajezi daca auzi de 100 de ori pe zi intrebarile: "si ce este asta?" sau "si de ce?". Pastreaza un dialog si raspunde intr-un limbaj simplu si usor de inteles, imbogatind astfel vocabularul celui mic in fiecare zi. De asemenea, sa pui si tu intrebari, permitandu-i micutului sa isi imbunatateasca raspunsul. Sa nu repeti modelele incorecte de limbaj ale copilului, evita pe cat posibil diminutivele si prescurtarile.

Nu ridiculiza sau nu-l face pe copil sa se rusineze pentru pronuntia sau alegerea gresita a cuvintelor si nu-l forta niciodata sa vorbeasca. In schimb, lauda orice progres si succes! Atunci cand este nevoie de o corectie, fa-o discret. Arata-i copilului ca discutia cu o alta persoana este o activitate placuta.

Nu inceta sa-i citesti micutului. Aceasta este o modalitate simpla si foarte placuta de a extinde vocabularul, care va permite sa petreceti un timp frumos impreuna si sa construiti legaturi familiale. In plus, cel mic va adormi mult mai repede daca asculta seara o poveste citita sau spusa de parinte, in timp ce este tinut in brate. 

Jucati-va cu sunetele. Rasfoieste carticele si imagini impreuna cu cel mic, imitand sunetele animalelor sau ale vehiculelor. Scoateti sunete de pisica, caine sau masina. Astfel de jocuri sunt un exercitiu excelent pentru aparatul de vorbire si un inceput pentru invatarea vorbirii. Din cand in cand, foloseste jocuri logopedice simple, cum ar fi sa sufli in pene, sa pufai ca un cal, sa te lingi ca o pisica.

Cantati impreuna, recitati poezii. Ritmul si melodia faciliteaza retinerea textelor si, prin urmare, invatarea cuvintelor noi. De asemenea, este un excelent exercitiu de respiratie si de gimnastica pentru aparatul de vorbire. O idee buna pentru introducerea substantivelor si a verbelor o reprezinta cantecele si poeziile ce implica imitatie motrica, de exemplu „Arata unde e ochiul" sau "Bate din palme".

Evita statul prea mult la televizor si in fata altor ecrane! Alege cu grija desenele animate si programele pentru cel mic, gaseste-le pe cele care sunt cu adevarat valoroase si care il pot invata ceva. Evita programele care contin violenta si alte scene nepotrivite pentru cel mic.

Lasa-l pe cel mic sa se joace cu alti copii, mai ales daca nu merge la gradinita sau la cresa. In timpul intalnirilor cu ceilalti copii, cel mic are ocazia de a dobandi noi abilitati lingvistice, precum si de a consolida si invata cuvinte noi.

Alege jocuri care necesita o utilizare precisa a mainilor, cum ar fi construirea din cuburi, desenarea sau aranjarea puzzle-urilor. Zonele responsabile pentru motricitatea fina, mai exact pentru miscarile mainilor mentionate mai sus, se situeaza in creier foarte aproape de zonele asociate cu vorbirea. Prin stimularea unora dintre ele, le influentezi pozitiv si pe celelalte.

Alege jocuri lingvistice simple pentru a extinde vocabularul la copii. Intreaba despre culori (de ex. ce culori au cuburile din care este construita casa?), despre emotii (de ex. personajul din cartea pe care o citim este trist sau fericit? surprins sau speriat?), exerseaza folosirea prepozitiilor (de ex. intreaba unde este mingea - pe masa, sub masa sau poate langa?) si a pronumelor (de ex. a cui este aceasta papusa? a mea sau a ta?) si joaca-te cu ajutorul cuvintelor opuse (de ex. mama spune "frumos", copilul zice "urat").

In cazul in care copilul cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani nu vorbeste sau vorbeste mult mai putin decat colegii lui, este important sa ceri ajutorul unui logoped si al unui medic pediatru. Specialistii pot solicita realizarea unor teste care sa ajute la identificarea cauzei intarzierii in dezvoltarea vorbirii. De asemenea, iti vor arata exercitiile pe care sa le faci acasa cu micutul.

Sprijinirea dezvoltarii vocabularului la copiii mai mari

Pentru a sprijini dezvoltarea vorbirii copilului mai mare si pentru a-i imbogati vocabularul, trebuie in continuare sa vorbesti cu el. Nu uita ca o conversatie este un dialog, ceea ce inseamna ca trebuie sa vorbesti si sa asculti cu atentie interlocutorul. Pune intrebari, incurajeaza-ti micutul sa vorbeasca.

Citeste cu voce tare, chiar daca micutul merge deja la scoala. Cititul cu voce tare este foarte dificil pentru un copil mic care invata sa stapaneasca aceasta arta, de aceea este mai bine ca un parinte sa ii citeasca - in forma corecta, prezentand un model potrivit. Incurajeaza-i pe copiii mai mari sa citeasca diferite carti, de preferinta printr-un exemplu bun, citindu-le tu insati. Mergeti impreuna la biblioteca sau la librarie pentru a alege o carte interesanta pentru fiecare membru al familiei. Citirea cartilor este cel mai bun mod de a extinde vocabularul la copii.

In continuare, evita folosirea in exces a dispozitivelor electronice, cum ar fi televizorul, laptopul si tableta. Aceste gadgeturi consumatoare de timp nu fac altceva decat sa fure din timpul pe care familia il poate petrece impreuna, jucand diverse jocuri de societate, vorbind sau citind carti. Cel mai bine ar fi ca cel mic sa nu petreaca mai mult de 2 ore pe zi in fata unui ecran. Monitorizeaza intotdeauna cu ce se joaca sau ce urmareste micutul si alege programe, jocuri sau aplicatii inteligente si educative, din care cel mic poate invata ceva si, in acelasi timp, isi poate extinde vocabularul.

O modalitate excelenta de a petrece timpul liber o reprezinta jocurile de masa si de carti. Prin alegerea jocurilor potrivite, copilul poate invata cuvinte noi intr-un mod foarte placut. Alege, de exemplu, Scrabble sau alte jocuri de cuvinte. Acest tip de invatare prin joc ofera cele mai bune rezultate. De asemenea, la fel de utile sunt jocurile verbale care nu necesita nimic mai mult decat angajament - acestea pot fi jucate in timp ce stati impreuna in trafic sau sunteti in sala de asteptare a unei clinici. Avantajul lor este faptul ca puteti stabili singuri regulile si le puteti adapta la propriile nevoi si preferinte. Un exemplu de astfel de joc este gasirea de cuvinte pe baza ultimei litere a unui cuvant spus de o alta persoana. De exemplu, incepem cu "mar", iar urmatorul ar putea fi: roman, nuci, iris, soare etc. Puteti sa inventati rime, sa enumerati cat mai multe cuvinte care incep cu o anumita litera sau sa creati propriile povesti, spunand propozitii cu randul - una tu, una copilul. Va puteti juca cu sinonimele, antonimele sau comparatiile. In cazul in care micutul, atunci cand este intrebat daca i-a placut filmul/cartea/prezentarea, raspunde ca „da, a fost dragut”, incurajeaza-l sa inlocuiasca acest cuvant cu un altul (interesant, frumos, captivant etc.).

Ii poti lua atat pe cei mai mari, cat si pe cei mai mici (inclusiv bebelusi) in excursii datorita carora vor explora lumea si vor invata cuvinte noi. De exemplu, cu bebelusul poti merge la gradina zoologica, la muzeu, la gradina botanica, la padure sau in parc, iar cu timpul, la spectacole de teatru pentru copii si in alte excursii, precum in locuri interesante din zona (este indicat sa verifici de dinainte care dintre aceste locuri sunt potrivite pentru parinti si cei mici). Fiecare dintre aceste excursii poate fi o ocazie excelenta de a avea conversatii interesante si de a-l invata pe copil expresii noi.

Micutul vorbaret: cum sa dezvolti vocabularul la copii?

Pentru dezvoltarea corespunzatoare a micutului, inclusiv in ceea ce priveste vorbirea, este necesar sa-i oferi zilnic, de la o varsta frageda, posibilitatea de a face miscare (de preferinta in aer liber), precum si o alimentatie adecvata. De asemenea, nu uita de doza zilnica necesara de dragoste si afectiune. Numai un copil sanatos si fericit se va dezvolta pe deplin. 

Articol pregatit de: Grażyna Zaborska

Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii